nieuws
01 apr 2020

“Digitaal Momentje 8”

Kandinsky internetafbeelding

“KUNSTportaal digitaal momentje 8”: “Abstract en Muzikaal

 

Veel mensen zijn dol op muziek. De zang en klanken brengen je in vervoering, maken je bijvoorbeeld blij of je krijgt juist zin om te dansen. Muzieksmaak is heel persoonlijk. De een houdt van klassiek, de ander luistert liever pop, dance of rock. In deze tijden zie je ook dat muziek mensen verbindt.

Muziek is tevens terug te vinden in de beeldende kunst:
De kunstschilder Wassily Kandinsky is van belangrijke invloed geweest op de ontwikkeling van de abstracte schilderkunst. Kandinsky haalde veel inspiratie uit de muziek. Hij zag overeenkomsten tussen de schilderkunstige beeldelementen als lijnen, kleuren en vormen en muzikale elementen als ritme, klanken en akkoorden. Die verbeeldde hij in zijn abstracte schilderijen. Zijn werk is kleurrijk, ritmisch en melodieus te noemen.


Voor deze opdracht ga je aan de slag met je favoriete liedje of muziekstijl:

1. Kies je favoriete liedje of muziekstijl.
Voordat je iets op papier (of doek) gaat zetten; zet je muziek aan en luister het nummer eerst aandachtig. Wat hoor je? Hoe klinkt de beat, het ritme, de instrumenten? Hoor je dynamiek of harmonie? Hoor je herhaling of tegenstellingen? Wat hoor je nog meer in de muziek?

2. Vertaal de muziek elementen die je hoort naar beeldelementen.
Wat vind je passen bij je liedje: strakke lijnen, golvende of onregelmatige lijnen? Geometrische vormen of juist organische vormen? Welke kleuren vind je bij de muziek passen? Hoor je veel contrast of dynamiek? Vertaal dit dan ook naar je tekening: er kan bijv. contrast zijn in vorm, grootte, kleur of tegenstellingen in hard/zacht, licht/donker. Of leg bijvoorbeeld nadruk op harmonie door gebruik van evenwichtige kleuren of compositie. 


Tip:. Abstracte kunst wordt ook wel non-figuratieve kunst genoemd. Het bestaat slechts uit vormen, kleuren, evenwicht, de compositie, de ordening en ruimtelijke werking.
Je maakt vandaag een abstract werk. Het gaat er om dat je ontdekt hoe je kunt spelen met abstracte lijnen en vormen. Heb plezier in het luisteren en vertalen naar beeld!

Je bent dirigent van je schilderij. Succes!


Materiaal: mixed media.

Werk je het liever digitaal uit, in de vorm van een gedicht of andere beeldende creatie, het mag allemaal!

Doe thuis mee en delen is leuk! Plaats dan op facebook als opmerking een foto van je creatie! 

kandinsky online afbeelding3
kandinsky online afbeelding2