opdracht
02 jun 2020

“Digitaal Momentje 32”

chagall

“KUNSTportaal digitaal momentje 32”: “Marc Chagall


Hoe kun je een tekening maken die uitbeeldt wat je voelt of symboliseert wat je herinnerd?

Marc Chagall was hier heer en meester in..... 
 

Stap 1: maak een keuze wat je uit wil beelden - Ben je boos, blij, verdrietig, voel je je leeg, ben je bang, voel je je onrustig, voel je je hyper, of voel je niets? Het kan ook een gevoel/herinnering/persoonlijke eigenschap zijn. 

Kies 1 woord.

Stap 2: schrijf dit woord in het midden van een papier 

Stap 3: We gaan een creatieve mindmap maken. 

Als voorbeeld nemen we nu het woord “bang”. Voor iedereen is de emotie anders. Je gaat nu dit woord uitbeelden zoals het voor jou voelt of hoe jij het ervaart. Om het geschreven woord maak je kleine tekeningetjes, plak je plaatjes of schrijf je andere woorden. 

Stap 4: De volgende thema’s gebruik je bij het woord en schrijf of teken je om het woord: 

kies een kleur (bv geel), 

kies een vorm (vierkant), 

kies een moment van de dag dat bij het gevoel past (ochtend), 

kies een jaargetijde (herfst), 

kies een geur (ui) 


Je maakt het woord of de emotie (nu angst) visueel door er op alle mogelijke manieren naar te kijken. Het kan zijn dat je geen kleur voor je ziet, probeer dan terug te gaan naar een herinnering, kijk of je daar een kleur ziet, of probeer iets te kiezen wat voor jou past bij de emotie.

Als de mindmap klaar is heb je een heel scala aan associaties die bij jou passen. Met deze gegevens kun je een tekening, schilderij gaan maken. Laat vooral de onkunde van het tekeningen je niet in de weg staan. Teken als een onbevangen kind. 

In dit geval (even kort door de bocht) zou dat een opkomende vierkante ochtendzon met een boom met vallende herfstbladeren (in de vorm van uien) kunnen worden. Zo maak je een heel persoonlijk symbolisch werk en gaat het om wat jij als maker voelt. 

Veel succes!

Doe thuis mee en delen is leuk! Plaats dan op facebook als opmerking je creatie!