biografie

Saskia Stegeman

Saskia

Alsof mijn hand vanzelf beweegt, zo ontstaan mijn tekeningen. Er is geen plan van te voren. Met een fineliner maak ik zwart-wit pentekeningen, sierlijk en met vloeiende vormen. Bijna altijd van vrouwfiguren. Al teken ik de laatste periode ook veel vogels - misschien symboliseren zij vrijheid?

 

Mijn werk is niet écht abstract, maar ook niet naar de realiteit. Af en toe zoek ik een mooie afbeelding op ter inspiratie, maar ik ga niet iets natekenen. Meestal ontstaan de tekeningen, zoals gezegd, vanzelf. Als ik teken, zit ik heel erg in het moment. Ik kan me goed afsluiten voor bijvoorbeeld hard gepraat of het irritante gezoem van een TL-balk.

Mijn werk geeft me houvast in zware tijden. Ik kan dan mijn hoofd leegmaken, me ontspannen. Juist dan maak ik mooie dingen. Globaal veranderen de thema’s naarmate ik ouder word. Misschien komt dat doordat je meer meegemaakt hebt. Het moederschap, bijvoorbeeld, inspireerde me tot het tekenen van zwangere vrouwen en vrouwen met baby’s.

Voor mij is het prettig om iets bekends te doen. Mijn eigen stijl ben ik al zeker vijfentwintig jaar aan het ontwikkelen. Tekenen had sowieso altijd mijn interesse, vanaf mijn twaalfde met veel enthousiasme. Op de Havo was het een eindexamenvak. Nu teken ik voor mezelf, al vind ik het wel fijn als mensen het mooi vinden. Soms geef ik een tekening weg, voor een verjaardag of een bijzondere gelegenheid.

Ik heb ook wel eens geëxposeerd, wat ik erg leuk vond. Het had niet als doel om te verkopen; dan zou ik er werk van moeten maken. Toch zou ik nog wel iets met mijn tekeningen willen doen. Bundelen tot een boekje met illustraties, bijvoorbeeld. Door persoonlijke omstandigheden komt het daar telkens maar niet van.

Het Kunstportaal bezoek ik sinds 2011, bijna vanaf het begin. Ik wil hier niet meer weg! Inmiddels kom ik hier vier dagdelen per week. Voor mij is het een rustpunt.