biografie

Maurits Sterkenburg

Maurits Sterkenburg

 

 

 

 

 

 

Als ik begin met schilderen, weet ik van te voren niet wat ik ga schilderen. Hoe ik mij voel is wel bepalend voor de toon van mijn werk. Als ik negatief gestemd ben, is mijn werk wat horrorachtig. Dat is anders als ik mij goed voel, dan hebben mijn werken een positieve uitstraling. Mijn stijl is abstract. Daarmee bedoel ik dat ik dingen schilder die niet in de werkelijkheid voorkomen. Ook schilder ik droombeelden, deze beschouw ik als symboliek omdat ze staan ergens voor staan.

 

Kunst is voor mij alles omvattend , in alles zie ik kunst , dit kan ik ook niet uitzetten. Door te schilderen ben ik veel te weten gekomen over mezelf. Door te schilderen heb ik geleerd hoe mijn emoties en gevoelens werken. Ook heeft kunst mij geholpen bij mijn herstel. Oude wonden kon ik ermee afsluiten. Verder heb ik geleerd dat ik een uniek persoon ben en dat ik mijn eigen manier van zijn heb. Door te schilderen heb ik geleerd mezelf te omarmen. Kunst draagt niet alleen bij aan mijn herstel, maar is ook gewoon een verrijking in mijn leven. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Door mij fantasie de vrije loop te laten gaan.

 

Ik schrijf gedichten en heb al 7 dichtbundels geschreven. In het verleden heb ik mijn gedicht voorgedragen aan een groot publiek. Dat was een manier om mijn kwetsbaarheid te tonen. Ik vond het mooi dat ik de zaal stil had gekregen. Mensen vertelde mij ook dat ze geraakt waren door mijn verhaal. Ook dit heeft mij heel erg goed geholpen in het vinden van de weg naar herstel.

 

Ik ben terecht gekomen bij Kunstportaal via een kunstcurator van Special Arts. Ze vroeg mij wat ik deed kwa dagbesteding, toen ik zei dat ik op een zorgboerderij werkte, vond ze het zonde dat ik niks deed met mijn talent voor kunst. Vervolgens heeft zij mij in contact gebracht met Kunstportaal. Bij Kunstportaal voelt het als thuiskomen. Ik voel mij begrepen en er wordt rekening met mij gehouden. 

 

Ik ben trots op de poppen die ik maak van behulp van ACRYL WOL. Ik vind dat ik met de poppen iets gecreëerd heb wat anders is dan anders. Met de poppen maak ik ook filmpjes, waarbij ik gebruik maak van de stopmotion-techniek. Dat houdt in dat ik veel foto´s van de poppen maak waarbij ze net steeds anders staan, vervolgens plak ik de foto´s achter elkaar en samen vormen ze dan een verhaal. Op de art brut biënnale stond ik met mijn poppen expositie, hier ben ik heel trots op. (zie https://www.artbrutbiennale.nl/)