biografie

Leyli Golsar

Golsar

Ik ben in 1943 in Iran geboren en woon inmiddels al vijfentwintig jaar in Nederland. In Iran genoot ik bekendheid als journalist, schrijver en dichter. Ik heb er interviews en artikelen gemaakt, reportages geschreven en mijn eerste dichtbundel uitgebracht.

 

Ook werkte ik als designer, schilder en beeldhouwer. Toen ik in Nederland kwam, begon ik met niets. Gedichten schrijven is voor mij het allerbelangrijkst, maar het was moeilijk om een vertaler te vinden. Toen ben ik gaan schilderen, beeldhouwen, werken met papier-maché, naaien en breien. Het was prettig om iets te maken. Ik hoefde niet beroemd te worden. Toch heb ik aan meerdere tentoonstellingen deelgenomen, ook individueel, en heb ik veel verkocht. Mijn schilderijen hebben in de Eusebiuskerk in Arnhem gehangen, maar ook op exposities in steden als Utrecht, Nijmegen en Haarlem.

‘Leyli maakt gedichten met haar penseel’, schreef een kunstcriticus. Dit vond ik een prachtig compliment. Ik ben mijn hele leven al creatief bezig en ben tevreden met mijn eigen ontwikkeling. De ontmoeting met een andere taal en cultuur is een stimulans. Als ik iets maak, bedenk ik van te voren een plan. Ik denk na. Ik laat me inspireren door alles om mij heen, maar vooral door al het verdriet in de wereld. Mijn werk is niet alleen maar ‘mooi’. Soms schilder ik portretten, maar meestal maak ik symbolisch werk. Bijvoorbeeld een schilderij van het zijaanzicht van een rennende vrouw, van wie de handen op haar rug geboeid zijn.

Op het Kunstportaal ben ik als één van de allereersten begonnen. Nog steeds bezoek ik het Kunstportaal drie keer per week. De mensen zijn erg aardig. Dit is belangrijk voor mij, want alleen thuis zou ik depressief worden. Mijn kinderen en kleinkinderen wonen in andere landen.

In 2008 heb ik een tweede dichtbundel gepubliceerd. Ik hoop nog meer boeken in Nederlandse taal uit te geven.