dier pastelkrijt/potlood 30x20
biografie

Ingrid Labijt

Ingrid

Mijn creatieve verhaal begon al een flink aantal jaar geleden met het borduren van eigen verzonnen motieven.             

 

Vanwege een aantal lichamelijke en mentale issues ben ik zo’n twintig jaar geleden afgekeurd en kwam ik via de RIBW in contact met De Opstap in Bemmel. Daar heb ik via een creatief begeleider kennis gemaakt met pastelkrijt en wat je daar allemaal mee kon. Al snel ontdekte ik dat ik het leuk vond om daarmee te werken en ook de begeleider vond het leuk te merken dat ik wel een zekere aanleg had om verder te komen.

Helaas moest De Opstap, wegen bezuinigingen sluiten. Dat was een flinke dreun, maar gelukkig kon ik toen terecht bij De Oude Doelen in Arnhem.
Ook daar kreeg ik volop de gelegenheid verder te gaan met het schilderen met pastelkrijt en heb ik verschillende vrienden en familie verblijd met zelfgemaakte schilderijen van de zee, gezichten, wolken en even later ook dierportretten. Daar ben ik verschillende jaren graag heen gegaan, maar ook daar moest bezuinigd worden en moest ik elders een vergelijkbare plaats vinden.

Mede door mijn toenmalige begeleidster van de RIBW kwam ik op het Kunstportaal terecht en nu bijna zes jaar later kom ik daar nog steeds met plezier zo'n drie dagdelen per week. Ik verheug mij iedere keer weer op die dagen, omdat ik alleen woon heb ik verder weinig contacten. Behalve dan met familie, maar die hebben natuurlijk ook allemaal hun eigen leven. Ze zijn niet altijd in de gelegenheid om te ontvangen of om zelf op bezoek te komen. Een aantal begeleider en vrienden op het Kunstportaal zijn door de jaren heen een soort van tweede familie geworden, waarbij ik ook in moeilijke tijden mijn ei kwijt kan.

Mede dankzij enkele van de begeleiders ben ik gegroeid in mijn werk, doordat zij mij waardevolle tips kunnen geven. Hierdoor worden mijn schilderijen steeds beter. Ik durf meer uitdagingen aan te gaan, hetgeen wat ook bevorderlijk is voor mijn zelfvertrouwen. Onlangs hebben verschillende werken van mij in de kantine gehangen en een aantal in Hengelo (Overijssel) te zien geweest.

Inmiddels merk ik dat ook het werken met andere materialen, in combinatie met pastelkrijt een leuke extra dimensie toevoegen. Vooral elementen uit de natuur boeien mij erg zoals; indianen, wolven, roofvogels, woeste landschappen en storm luchten. Uit de bovengenoemde elementen haal ik mijn inspiratie en uitdaging om mij steeds meer te willen en kunnen uiten.