biografie

Ilona Deen

Ilona

Voor mij is kunst heel divers. Fladderend als een vlinder, sprokkel ik overal ideeën en materialen vandaan.

 

Ik ben veel bezig met recycling en low budget. Omdat ik het milieu belangrijk vind, schaf ik zo min mogelijk nieuwe materialen aan. In plaats daarvan ga ik bijvoorbeeld het park in om stenen te verzamelen. Of ik maak een foto van een omgevallen boom, waar prachtige paddenstoelen op zijn verschenen. Ik ga op pad om te kijken of er bij het grofvuil iets van mijn gading zit. Zo verzamel ik, als een hamster, en sleep mijn vondsten mee naar huis.

De natuur is mijn grote inspiratiebron. Vogels, met al hun kleuren en de manier waarop ze nestjes bouwen, vind ik erg bijzonder. Maar cultuur inspireert mij ook. Bijvoorbeeld een reis naar het buitenland, waar de mensen mooie, kleurrijke gewaden dragen en nog op ambachtelijke wijze dingen maken.

Zelf ben ik creatief en handig. Van mijn vader heb ik solderen, timmeren en houtbranden geleerd. Verder houd ik me bezig met keramiek, mozaïek, handwerken en grafische technieken zoals schilderen, tekenen en etsen. Ik werk intuïtief en buiten de regeltjes om, niet al te netjes. Ik houd ervan om te experimenteren met onalledaagse technieken. Wat ik maak is soms abstract, soms bijna realistisch. Ik gebruik felle kleuren en een kinderlijke stijl.

Ik heb geen kunstachtergrond of -opleiding. De juiste benamingen overal voor geven, of de technieken exact zoals het hoort, dat interesseert mij niet zo. Ik ben van alle winden. Het geeft mij een mooi gevoel om iets nieuws, iets unieks te maken. Daarmee verrijk ik mezelf.

Op het Kunstportaal, waar ik sinds 2012 kom, is het nooit saai. Het is leuk om ideeën te delen met mensen met andere kwaliteiten. Ook geeft het rust en een bepaalde doelmatigheid, doordat er duidelijk afgebakende werkplekken zijn. Door de structuur wordt mijn chaos wat minder. Dit werkt vooral bij keramiek, dat een bepaalde ‘productielijn ‘ kent, met de klei die niet mag uitdrogen, het gieten, het gebruik van de oven enzovoort. Zo leer ik mijn doel voor ogen te houden!