biografie

Arne Wessels

Arne Wessels

Kunst is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader heeft namelijk Kunstgeschiedenis gestudeerd. Mijn creativiteit heb ik ingezet door mezelf te ontwikkelen tot grafisch ontwerper. Toen ik klaar was met de opleiding ben ik aan de slag gegaan bij Stichting Rijnstad.

 

Ik merkte al snel dat Kunstenaars werden afgewezen. Ik vind het belangrijk dat Kunstenaars erkenning krijgen. Daarom ben ik in het verleden samen met mijn vader een project gestart om respect te creëren voor Kunst. Samen met mijn vader koos ik voor de doelgroep jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar. Ons project heette Hip Hop Freestyle Socialize. En met dit project wilde wij laten zien dat graffeti niet alleen maar geklieder is, maar ook een vorm van Kunst kan zijn. Bij ons project gaven wij de jongeren de opdracht om één woord op een kunstzinnige manier uit te drukken. Door bijvoorbeeld een woord grammaticaal te verdraaien, waardoor het krachtiger overkomt. Het was een project waar ik met veel plezier aan gewerkt heb. 

Bij Kunstportaal houd ik mezelf bezig met grafisch ontwerpen. Ik maak daarbij gebruik van het programma clipart. In dit programma zijn symbolen en logo’s te vinden die gebruikt kunnen worden voor het maken van affiches. Voor het werk wat ik maak voeg ik verschillende afbeeldingen samen en maak ik er een geheel van. Soms pas ik afbeeldingen ook aan. Door ze bijvoorbeeld een andere kleur te geven. 

In het werk wat ik maak kan ik mijn levensverhaal kwijt.  Ik heb veel met mensen gewerkt en ik vond het altijd lastig om aan anderen uit te leggen wat ik heb meegemaakt in mijn jeugd. Met behulp van het werk wat ik maak kan ik dit wel. Met beeld leg ik vast wat ik heb meegemaakt en dat opent deuren voor een goed gesprek. Ik ben erg trots op een serie affiches die ik gemaakt heb over de jaren 80 in Amerika. Ik vind het leuk als mensen een stukje nostalgie uit die tijd herkennen in de door mij gemaakte serie over de jaren 80. 

Ik heb het erg naar mijn zin bij Kunstportaal. Ik kan mijn creativiteit hier echt de vrije loop laten gaan. Je zou ook kunnen zeggen dat mijn passie hier echt tot zijn recht komt. Voor mij is kunst wel echt een vrijetijdsbesteding. Ik heb geen ambitie om als zzp’er aan de slag gaan met het werk wat ik maak. Ik ben er tevreden mee dat ik een vrijwillige bijdrage kan leveren aan kunst in de maatschappij.